İnsana bir darlık (sıkıntı) dokunduğu zaman, yan yatarken, otururken ya da ayaktayken bize duâ eder. Darlığını (sıkıntısını) üstünden kaldırdığımız zamansa, sanki kendisine dokunan sıkıntıdan dolayı bize hiç duâ etmemiş gibi (eskiye) döner. İşte israf edenlerin (aşırıların) yapmakta oldukları (ameller) böyle süslenmiştir.
(Yûnus sûresi-12)
Bir Hadis
Ebû Necih İrbâz İbni Sâriye (r.a) şöyle dedi: Hz. Peygamber (s.a.v.) bize çok tesirli bir öğüt verdi. Bu öğütten dolayı kalpler ürperdi, gözler yaşardı. Bizler: Ey Allah'ın Resûlü Bu öğüt, sanki ayrılmak üzere olan birinin öğüdüne benziyor bari bize bir tavsiyede bulun dedik. Bunun üzerine: Size Allah'a çok saygı duymanızı başınıza bir Habeşli köle bile emir olsa, onu dinleyip itaat etmenizi tavsiye ederim. Benden sonra sağ kalıp uzunca bir hayat sürenler pek çok ihtilaflar görecekler. O zaman sizin üzerinize gerekli olan, benim sünnetime ve doğru yolda olan Hulefâ-yi Râşidînin sünnetine sarılmanızdır. Bu sünnetlere sımsıkı sarılınız. Sonradan ortaya çıkarılmış bidatlardan şiddetle kaçınınız. Çünkü her bidat dalâlettir, sapıklıktır buyurdular.(Tirmizî, İlim 16; Ebû Dâvûd, Sünnet 5. Ayrıca bk. İbni Mâce, Mukaddime 6)
Bir Dua
Bismillahirrahmanirrahim Allah... O'ndan başka ilah yoktur. Diridir, kâimdir. O'nu uyuklama ve uyku tutmaz. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur. İzni olmaksızın O'nun katında şefaatte bulunacak kimdir O, önlerindekini ve arkalarındakini bilir. (Onlar ise) Dilediği kadarının dışında O'nun ilminden hiç birşeyi kavrayıp kuşatamazlar. O'nun kürsüsü bütün gökleri ve yeri kaplayıp kuşatmıştır. Onların korunması O'na güç gelmez. O, pek yücedir, pek büyüktür.- (Bakara Suresi-255)
Hikmetli Söz
Sevdiğini ölçülü sev, belki bir gün düşmanın olur. Nefret ettiğinden de ölçülü nefret et, belki bir gün dostun olur. (İbn Ebû Şeybe, Musannnef, Evâil 1) - Hz. Ali (ra)