Bismillahirrahmanirrahim O gün (mahşer günü), insana önceden takdim ettikleri (amelleri) ve yapmayıp terkettiği şeyler haber verilir. Kıyâme sûresi-13
Bir Hadis
Hz. Zübeyr (r.a.) anlatıyor: Resulullah (s.a.v.) buyurdular ki: Size ümem-i kadime hastalığı sirayet etti: Bu, hased ve buğzdur. Bu kazıyıcıdır. Bilesiniz kazıyıcı derken saçı kazır demiyorum o dini kazıyıcıdır. Nefsimi kudret elinde tutan Zât-ı Zülcelâl`e yemin ederim ki, sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz.Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Birbirinizi sevmeye yardımcı olacak şeyi haber vereyim mi; aranızda selamı yaygınlaştırınız. (Tirmizi, Sıfatu`l- Kıyâme 57)
Bir Dua
Hz. Peygamber (s.a.v) buyurdular ki Rabbim Bütün işlerimdeki ölçüsüzlüğümü cahilliğimi ve hatamı bağışla Sen bunları benden daha iyi biliyorsun. (Buhârî Deavât 60)
Hikmetli Söz
Hz. Ömer'in (r.a.) Allah'tan ne istersiniz sorusuna verdiği cevap...
Ömer (r.a) bir gün dostlarıyla birlikte oturuyordu. Onlara Allah’tan bâzı talep ve temennîlerde bulunmalarını istedi. Oradakilerden bir kısmı:
“–İçinde bulunduğumuz şu hâne dolusu paralarım olsa da Allah yolunda infâk etsem!..” dedi.
Bir kısmı:
“–İçinde bulunduğumuz şu hâne dolusu altınlarım olsa da Allah için harcasam!..” dedi.
Bâzıları da:
“–İçinde bulunduğumuz şu hâne dolusu mücevherlere sâhip olsam da onları Allah yolunda sarf etsem!..” diye temennî etti.
Ancak Ömer (r.a):
“–Daha fazlasını isteyin!” deyince onlar:
“–Allah Teâlâ’dan daha başka ne isteyebiliriz ki?!” dediler.
Bunun üzerine Ömer (r.a):
“–Ben, içinde bulunduğumuz şu hânenin, Ebû Ubeyde bin Cerrâh, Muâz ibn-i Cebel ve Huzeyfetü’l-Yemânî gibi kimselerle dolu olmasını ve bunları Allah’a itâat yolunda, yâni teblîğ ve ıslâh hizmetlerinde istihdâm etmeyi temennî ederim...” dedi. (Buhârî, Târîhu’s-Sağîr, I, 54/201)
Yetişmiş insanın yerini hiçbir şey tutamaz. Yine kalifiye eleman eksikliğini de hiçbir şey telâfi edemez.